Bugün, Öğr.Gör. Erdi Eren hocamızın "Olive Oil"konulu seminerini gerçekleştirdik. Zeytinyağı ile ilgili pek çok yeni bilgi öğrendik. Seminer sonunda yapılan...
Ders İçerikleri
DERS İÇERİKLERİ
GSTE 501 Gastronomi Bilimi
Bu derste gıda bileşenleri, uygulanan teknikler, tekniklerin gıda bileşenlerine olan etkileri, uygulama esnasında meydana gelen fiziksel, kimyasal değişiklikler ele alınır.
GSTE 502 Sektörel Seminerler
Bu ders çerçevesinde gastronomi profesyonellerinin kendi iş tecrübelerini öğrencilere aktarabilmesi amaçlanır. Gastronominin farklı alanlarında (yöresel mutfaklar, şarap, gastronomi yazarlığı, vb.) uzmanlaşmış konukların bilgi birikimlerini ve deneyimlerini öğrencilerle paylaştığı seminerler aracılığıyla, öğrenciler gastronomi sektörünü daha yakından tanıma ve bu bilgileri kariyer gelişimlerinde kullanma imkânı bulur.
GSTE 504 – Gastronomide Duyusal Analiz
Gastronomide ürün değerlendirme kriterlerinin nasıl belirlendiğine yer verilecektir. Tüketicinin ürün seçimine etki eden fizyolojik ve psikolojik faktörler ele alınacaktır. Tüketicide oluşan duyusal algının temelleri hakkında bilgi aktarılacaktır. Farklı mutfak teknikleri ve formülasyonların son ürünün duyusal özellikleri üzerine etkisi, duyusal panellerle ürünün görünüş, tat, koku, ses vb. duyusal özelliklerinin test edilmesi bu dersin konularını oluşturmaktadır. Ayrıca bu özelliklerin değerlendirilebilmesi için kullanılabilecek laboratuvar teknolojileri, ekipmanları ve teknikleri de bu ders kapsamında öğretilmektedir.
GSTE 506 – Temel Pişirme Yöntemleri
Beslenme ve besin öğeleri, pişirmenin amaçları, ısı aktarımı türleri, farklı pişirme yöntemlerinin sağlık üzerine etkileri ve mutfakta iş güvenliği ve sağlığı gibi konular işlenerek pişirme konusuna öğrencilerin farklı yönlerden bakabilmesini amaçlanmaktadır.
GSTE 512 Moleküler Gastronomi Teknikleri
Bu ders kapsamında moleküler gastronomi tanımı, kullanılan teknikler, dünyada moleküler gastronominin yeri ve yeni trendler gibi konular işlenerek moleküler gastronomi konusuna öğrencilerin farklı yönlerden bakabilmesini amaçlanmaktadır.
GSTE 516 Yemeklerin Kimyasal Yapıları ve Temel Bilgiler
Bu ders kapsamında, gıda kimyası ve gıdaların işlenmesi hakkında genel bilgilerin verilmesi ve bunların gastronomi yönünden öneminin işlenmesi amaçlanmaktadır.
GSTE 501 Gastronomi Bilimi
Bu derste gıda bileşenleri, uygulanan teknikler, tekniklerin gıda bileşenlerine olan etkileri, uygulama esnasında meydana gelen fiziksel, kimyasal değişiklikler ele alınır.
GSTE 502 Sektörel Seminerler
Bu ders çerçevesinde gastronomi profesyonellerinin kendi iş tecrübelerini öğrencilere aktarabilmesi amaçlanır. Gastronominin farklı alanlarında (yöresel mutfaklar, şarap, gastronomi yazarlığı, vb.) uzmanlaşmış konukların bilgi birikimlerini ve deneyimlerini öğrencilerle paylaştığı seminerler aracılığıyla, öğrenciler gastronomi sektörünü daha yakından tanıma ve bu bilgileri kariyer gelişimlerinde kullanma imkânı bulur.
GSTE 504 – Gastronomide Duyusal Analiz
Gastronomide ürün değerlendirme kriterlerinin nasıl belirlendiğine yer verilecektir. Tüketicinin ürün seçimine etki eden fizyolojik ve psikolojik faktörler ele alınacaktır. Tüketicide oluşan duyusal algının temelleri hakkında bilgi aktarılacaktır. Farklı mutfak teknikleri ve formülasyonların son ürünün duyusal özellikleri üzerine etkisi, duyusal panellerle ürünün görünüş, tat, koku, ses vb. duyusal özelliklerinin test edilmesi bu dersin konularını oluşturmaktadır. Ayrıca bu özelliklerin değerlendirilebilmesi için kullanılabilecek laboratuvar teknolojileri, ekipmanları ve teknikleri de bu ders kapsamında öğretilmektedir.
GSTE 506 – Temel Pişirme Yöntemleri
Beslenme ve besin öğeleri, pişirmenin amaçları, ısı aktarımı türleri, farklı pişirme yöntemlerinin sağlık üzerine etkileri ve mutfakta iş güvenliği ve sağlığı gibi konular işlenerek pişirme konusuna öğrencilerin farklı yönlerden bakabilmesini amaçlanmaktadır.
GSTE 512 Moleküler Gastronomi Teknikleri
Bu ders kapsamında moleküler gastronomi tanımı, kullanılan teknikler, dünyada moleküler gastronominin yeri ve yeni trendler gibi konular işlenerek moleküler gastronomi konusuna öğrencilerin farklı yönlerden bakabilmesini amaçlanmaktadır.
GSTE 516 Yemeklerin Kimyasal Yapıları ve Temel Bilgiler
Bu ders kapsamında, gıda kimyası ve gıdaların işlenmesi hakkında genel bilgilerin verilmesi ve bunların gastronomi yönünden öneminin işlenmesi amaçlanmaktadır.